Marts

 

Marts måned er en årstid næsten for sig selv. Det er den første forårsmåned ifølge kalenderen, men det virker ikke altid helt, som om at vejret altid ved det.

Bedst som man begejstres over vintergækkerne i skovbunden og lægger dynefrakken væk, ja så drøner termometret ned igen, og det bliver bidende koldt.

Vinteren 2020/2021 startede mørk og uden særlig meget frost. Antal soltimer i december og januar var ikke noget at skrive hjem om, men så kom der da lidt vinter med rigtig kulde i første halvdel af februar. Dele af landet fik snedække i op til flere dage og skiene og kælke kom frem fra gemmerne. Februar endte dog med flere varme dage og blev endda meget solrig, men nu må vi så se, hvad den første forårsmåned bringer.

I marts begynder guldspurvehannen at synge sin karakteristiske sang. Også gråspurvene begynder at kvidre i hækken og træerne, og musvitternes sang kulminerer midt i marts måned.

Fasanhanernes flotte "hanekampe" kan ses i det første forår.

Sidst i marts føder ræven sine hvalpe og også grævlingen, husmåren, egernet og mosegrisen får unger. Gråanden ligger på rede.

Kronhjortene kaster deres gevir sidst i marts måned.

Stenbideren søger ind mod kysten for at lægge æg. Hannen "bider" sten, dvs. han suger sig fast nær æggene for at beskytte dem mod andre fisk. Samtidig tager tanglopperne hul på ynglesæsonen.

Skrubtudserne begynder at komme frem fra vinterhiet.

Planten pors (bedst kendt fra snapsen) blomstrer med han- og hunblomster på hver sin plante.

Citronsommerfuglen kan vise sig allerede i begyndelsen af marts hvis solen skinner, og temperaturen er omkring 10 grader.

Husmåren føder sine 2 - 3 unger.

Blishøns begynder at ankomme til deres ynglesøer, så snart de er isfri.

Blåmuslingerne gyder æg og sæd i vandet.

Skovmyrens tuer kan være helt sorte af myrer, der soler sig på lune dage.

Stæren renser ud i reden, før en ny bygges.